قبض برق در خانهی ایرانیها بابت چه چیزی پرداخت میشود؟
برای پاسخ به این سوال شاید آرزو میکردیم که کاش سیستمی وجود داشت که مصرف هر وسیله برقی خانگی را جداگانه به ما نشان میداد.
اینگونه شاید بهتر میتوانستیم متوجه شویم پر مصرفها کدام است و بعد چگونه میتوان به مصرف بهینه و صرفهجویی رسید.
ایران هجدهمین مصرف کننده برق در دنیا
مدیر عامل شرکت توانیر ایران ابتدای امسال در مصاحبهای با رسانهها خبر داد که ایران هجدهمین مصرف کننده برق در دنیا است.
این در شرایطی است که میزان مصرف به نسبت سرانه تولید با سایر کشورهایی که رتبههای مشابهی در عرصههای اقتصادی مانند ما دارند هیچ تناسب معناداری ندارد.
مصرف برق در بخشهای مختلف کشور چگونه است
برق مصرفی در ایران ابتدا در حوزه صنعت در صدر آمار است.
اما در این بین بخش خانگی با دارا بودن دستگاهها و تجهیزات برقی گوناگون ۴۲ درصد از مصرف کل را به خود اختصاص داده است.
نه تنها بخش خانگی سهم بالایی در مصرف انرژی کشور دارد بلکه میزان مصرف نسبی انرژی ساختمانها در ایران در مقایسه با دیگر کشورها و استانداردهای جهانی بالاست.
بنابراین کاهش مصرف انرژی ساختمانها در ایران امری ضروری است؛ زیرا رشد سریع مصرف انرژی در دو دهه گذشته سبب شده تا امنیت عرضه داخلی انرژی با مشکلات جدی مواجه شود.
بیشترین مصرفکننده برق خانه
مصرف برق کشور در بخش خانگی عددی حدود ۴۲ درصد کل است.
یخچال و فریزرها در طول یک شبانه روز، بستگی به نوع تکنولوژی به کار رفته در ساخت و کارخانه سازنده آن، حدوداً از ۱٫۵ تا ۲٫۵ کیلووات ساعت برق مصرف می کنند.
لذا مصرف برق یک یخچال و فریزر با مصرفی معادل دو کیلو وات در طول یک شبانه روز، در حدود ۱۲۰ کیلووات خواهد بود که میزان قابل توجهی است.
آمار مصرف برق (قبض برق) در خانه به ترتیب شامل موارد زیر میشود:
• ۲۵ درصد روشنایی
• ۳۸ درصد یخچال و فریزر
• ۲۰ درصد کولر آبی و گازی
• ۱۰ درصد لوازم صوتی و تصویری
• ۲ درصد لباسشویی
• و ۵ درصد مابقی لوازم برقی
از آمار فوق میتوان نتیجه گرفت لوازم خانگی مانند یخچال، کولر، تلویزیون و لباسشویی حدود ۷۰ درصد مصرف برق را از آن خود کردهاند.
اما مشکل هزینه های بالای قبض برق از قدیمی بودن و راندمان پایین مصرف این دستگاهها ناشی میشود.
همچنین آمار نشان میدهد بیش از ۷۰ درصد لوازم خانگی فوق در کشور طول عمری بیش از ۱۵ سال دارند.
تکنولوژی ۱۵ سال پیش تفاوتی اساسی با تکنولوژی امروز در ساخت لوازم خانگی در بسیاری از موارد از جمله مصرف بهینه انرژی دارد.
کاهش هزینه قبض برق توسط یخچال و فریزر
بهترین راه برای کاهش هزینه قبض برق توسط یخچال و فریزر مربوط به زمان خرید است.
هنگام خرید و انتخاب وسایل برقی به خصوص خرید یخچال و فریزر باید نکاتی را درباره فاکتورهای کاهش انرژی در این لوازم خانگی مدنظر قرار داد.
• سایز (فوت) یخچال و فریزر را متناسب با تعداد اعضای خانواده انتخاب کنیم
• حجم یخچال و فریزر را به گونه ای انتخاب کنیم که از تمام حجم آن استفاده کنیم؛ زیرا اگر یخچال یا فریزر ما خالی یا نیمه خالی بماند، در واقع انرژی را به هدر داده ایم.
• انتخاب یخچال یا فریزری که از بین مدل های مشابه با توجه به بر چسب انرژی، دارای کمترین مصرف انرژی و بیشترین بازدهی و کارآیی باشد.
ضرورت تعویض کالای فرسوده
اما در این میان نکته بسیار مهم در رابطه با ضروت تعویض کالای فرسوده است.
لوازم خانگی پر مصرف همانطور که در بالا اشاره شد علاوه بر تحمیل هزینه های سنگین به خانواده میتواند به محیط زیست و زیرساخت های کشور خسارتهای جبران ناپذیری وارد کند.
نامعقول بودن الگوی مصرف در كشور به اندازهای جدی است كه برخی از مصارف در ايران، رشد بالاتری نسبت به مصرفیترين كشورهای جهان دارد.
از این رو استفاده بهینه و از مدار خارج کردن تجهیزات برقی غیرضروری، خصوصا تجهیزات پرمصرف و استفاده از فرصت های موجود برای تعویض کالای فرسوده روشی در جهت اصلاح الگوی مصرف است.
ثبت ديدگاه